TOMYAM.....
![]() |
tomyam |
Bahan-bahan
- ½ ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
- 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
- 2 batang serai (dititik)
- 1 sudu besar pes tom yam
- 4 helai daun limau purut
- 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
- 3-4 cawan air
- garam & perasa
- sedikit minyak
- sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
- Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
- Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
- Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
- Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
- Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
- TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MEE KARII!!!
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- mee kuning - celur sekejap
- 300g potongan ayam/daging/tetel
- 200g udang segar
- *1-1/2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *2 atau lebih tangkai lada merah - leh juga gune cili kering
- * 1 inci halia
- * 1 inci lengkuas
- rempah tumis 4 sekawan
- 2 sudu besar pes kari daging
- 1 batang serai - ketuk
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu besar kerisik
- 1-2 ketul kiub ayam
- 1-2 keping asam gelugur
- santan pekat
- air
- fish ball/fish cake
- tauhu pok
- kerang rebus - jika ada
- garam, perisa/gula (jika suka)
- >>Bahan-bahan sampingan<<
- sawi - celur ngan pokok2 skali then potong 3cm
- taugeh - buang ekor
- telur rebus - belah dua
- tauhu goreng - hiris nipis
- bawang goreng, daun bawang, hirisan cili ijau dan merah.
- limau kasturi / limau nipis
- sambal tumis
Cara-cara
- Blend bahan yang bertanda *.
- Tumis bahan2 tersebut dan juga bhn2 rempah tumis hingga naik minyak.
- Masukkan ayam/daging/tetel dan juga air. rebus hingga empuk.
- Masukkan pes kari daging, serai, daun kari, kiub ayam,asam gelugur dan juga santan. didihkan sebentar.
- Masukkan pula udang, kerang, fish ball, tauhu pok,kerisik,garam dan juga perisa/gula jika suka.
- Didihkan lagi sekali. tutup api.
- Hidangkan mee bersama2 kuah dan bahan2 topping dan juga sambal utk yg suka lebih pedas!