Khasiat Budu

Budu pun ade khasiat ke..?



patutla org kelantan sume sihat2... comel2.. haha... sebab makan budu rupenye.. aiseh..
lame dah aku xon and postkan benda2 baru kat blog aku nih... almaklumlah.. bila dah masuk degree ni terasa sangat ketat jgak la jadual.. adei..

td ade terbaca pasal budu ni.... so... dapt point... postkan benda ni kat blog.. benda baik ape salahnye kita kongsi2 kan.. haha... tp bukan nak citer pasal citer kongsi la... yg tu leh tgok kat pawagam la brother.. hehe..

budu... agak sinonim la ngan geng2 belah kelantan ni.. haha.. yupppp memang budu ade khasiat..

meh aku citer ckit..

Jepun pun buat kajian budu... haha... orang kita plak bangga makan makanan Jepun.. ape ke hei...

Kajian pemakanan Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman m'dapati budu memiliki gluthaione iaitu bahan antioksidan yang mampu memerangi pelbagai penyakit termasuk kanser.wah.. hebat2..SUBHANALLAH...

Pengkaji Universitu Carolina, AS mengatakan unsur genestin dan phytoestrogen dalam budu boleh melambatkan penuaan dan mencegah barah payu dara. hoho.. ini baik utk wanita... hehe

Satu uji kaji rambang mendapati pengambilan budu sebayak 150 gram sehari selama dua minggu dapat menurunkan kadar kolesterol ke tahap luar jangkaan.

Budu berpotensi mencegah cirit birit dan penurunan kolesterol darah, begitu juga penyakit jantung dan hipertensi. Didakwa budu juga boleh menjadikan seseorang lebih pintar kerana ia merangsang sel otak. Ia juga membantukkan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan kembung perut...

patut la ramai budak2 kelantan pandai2.. hehe... bangga aku jd salah satu budak kelantan.. keh3..

p/s : jom kita pakat2 beli n makan budu... bnyak khasiat kat dalam budu... haha

Reactions:

5 comments:

dapat mana ek maklumat ni??nak tya sket..cena budu boleh cegah hipertensi @ darah tinggi? budu kan rasa dia masin???

dapat mana ek maklumat ni??nak tya sket..cena budu boleh cegah hipertensi @ darah tinggi? budu kan rasa dia masin???

semua benda kita xleh makan berlebihan... kan2... so makan la secara sederhana... :)

owh betul jugak ek..haha..ape2pon budu memang fevret saya walaupun saya orang utagha..>_<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

layan sebentar